14 Temmuz 2010

Arkeolojik Kazılara Nasıl Katılabilirsiniz?

Son birkaç yıl içinde, başta arkeoloji öğrencileri olmak üzere, pek çok kişi, bize yürütülen arkeolojik kazılara nasıl katılabileceklerini sordu. Bu nedenle, arkeolojik kazılara katılmak için neler yapılması gerektiğini anlatmayı uygun bulduk.

Öncelikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojik kazılar hakkındaki uygulamalarından bahsetmemiz gerekiyor. Bakanlığın uygulamasına göre, herhangi bir arkeolojik kazının ya da yüzey araştırmasının ekip üyelerinin bir listesinin, kazının gerçekleşmesinden oldukça uzun bir süre öncesinden bakanlığa bildirilmesi gerekiyor.

Arkeolojik kazı ekibi listesinin ilki Aralık ayında bakanlığa verilirken, Mayıs ayında ekip listeleri kazı başkanları tarafından güncellenebiliyor.
Gerçekçi olmak gerekirse, bakanlığın bu uygulamasının arkeolojik ekiplerin hayatını çok zorlaştırdığını söyleyebiliriz. Bu tür bir uygulamayla, bilim adamlarının esnek olması gereken çalışma şartları yok ediliyor. 



Arkeolojik kazılara katılmak


Bir öğrencinin arkeolojik kazıya katılması için öncelikle, kazı başkanıyla iletişim kurup adını bu listelere yazdırması gerekiyor. Pek çok kazıda, genellikle kazı başkanının bulunduğu üniversitenin öğrencileri öncelikle tercih ediliyor. Farklı üniversitelerden öğrenciler için, kazı başkanları, kendilerinin tanıdığı birilerinin kazılarına katılmak isteyen kişilere referans olmasını isteyebilir. Elbette, kazılarda aranan nitelikte, çizim ve fotoğrafçılık bilgisine sahip olmak gibi özellikler, değişik kazılara kabul edilmenizi kolaylaştırmaktadır.

Bir kazıya gitmek için, öncelikle kazı başkanı ile iletişim kurulması gerekir. Bu kişilerin iletişim bilgileri çoğunlukla üniversitelerinin web sayfalarında bulunmaktadır. Arkeoloji bölümlerinin web sayfalarının adreslerini ve bölümler hakkında özet bilgilerin çoğunu, 2009 yazından itibaren PaleoBerkay Arkeoloji Blogunda yayınlamıştık. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak üniversitelerin arkeoloji bölümlerinin web adreslerine kolayca ulaşabilirsiniz:
Üniversitelerin Arkeoloji Bölümleri


Arkeolojik Kazılara Misafir Olmak 



Yine bakanlığın uygulamasına göre, arkeolojik kazılar, bir haftadan fazla olmamak şartıyla adları ekip listesinde olmayan kişileri kazıda misafir edebilmektedir. Burada, bakanlığın kazılara gönderdiği temsilcilerin inisiyatifi önemlidir. Günlük ziyaretler için de öncelikle kazı başkanlarıyla iletişim kurmanızı tavsiye ederiz.


Ve son bir not:

Başkanlığımda yürütülen bir araştırma olmadığı için, kazılara nasıl katılabileceğinizle ilgili olarak bana yazmaktansa, doğrudan kazı başkanlarıyla iletişim kurmanızı rica ederim.

Hiç yorum yok: