2 Temmuz 2010'da Hürriyet gazetesinde, Ali Dağlar imzasıyla yayınlanan yeni bir haber, Şeniz Atik'in, bu duyarlılığının devlet katında da gözlemlendiğini ortaya koydu. Türkiye'de ne zaman bir müze uzmanı, bir arkeolog, mesleğinin etik kuralları gereği arkeolojik varlıkları korumaya kalkışsa, bunun "ödül"ünü hemen bir yerler sürülmekle alıyor. Daha önce de birçok arkeolog, anayasayla da Türkiye'nin sözde koruduğu kültür varlıklarını gerçekten korumaya çalışmalarının bedelini, oradan oraya sürülmekle, mahkemelerde bu haksızlığa karşı davalar açmakla uğraşmakla ödedi.
Türkiye'de arkeolojik tahribatın devlet eliyle nasıl desteklendiğinin bir başka örneği olan bu yanlıştan, bir an önce dönülmesini diliyoruz.
Haberi paylaşmak amacıyla Hürriyet gazetesinde çıkan haberin bir kısmını buraya alıyoruz. Hürriyet'in haberinde aşağıdaki ifadeler yer aldı:
Dozere direnen arkeolog sürüldü
Bölge Koruma Kurulu kararı gereği inşaat izni ve-rilemeyen Sulukule’de kazı yapan inşaat şirketini engellemek için dozerin önüne geçen arkeolog Şeniz Atik, geçici olarak Kilis’e tayin edildi.
KÜLTÜR ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu kararına rağmen inşaat temeli atılan İstanbul Sulukule’de çalışmalar* aralıksız devam ediyor. (*Sanıyoruz burada, "tahribat çalışmalarından" söz ediliyor. BD)
Arkeolojik çalışmaların da devam ettiği bölgede kazı yapan inşaat şirketini engellemek için dozerin önüne geçen İstanbul Müzeler Müdürlüğü uzmanı, arkeolog Şeniz Atik’e sürgün kararı çıktı. Müzeler Müdürlüğü, Atik’i geçici görevle Kilis’e tayin ederken, İstanbul’a birkaç ay sonra dönebileceğini söyledi. Oysa Bölge Koruma Kurulu, arkeolojik bulguların tespiti için geo-radar taraması yapılmasına ve sonuçları alınıncaya kadar yapılaşmaya gidilmeyeceğine karar vermiş, buna rağmen Fatih Belediye Başkanı temel atmıştı.
1 yorum:
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan, CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil’in Sulukule kazılarıyla ilgili soru önergesine cevap geldi. Bakan Günay verdiği yanıtta, belediye başkanının basın önünde attığı temeli ve sur dibinde yükselen beton inşaatı görmediğini söyledi. Günay, Sulukule’de arkeolojik kazı alanına giren dozerin önüne dikilen İstanbul Müzeler Müdürlüğü uzmanı arkeolog Şeniz Atik’in Kilis’e sürülmesiyle ilgili soruya, “Bakanlık temsilcisi olarak Oylum Höyük kazısında görevlendirdik” yanıtını verdi. AİHM, Sulukule’den çıkarılan iki vatandaşla bir Roman derneğinin başvurusunu iç hukuk yolları tükenmemiş olmasına rağmen “adil yargılanma hakkı ihlal edildiği” gerekçesiyle kabul etmişti.
Hürriyet, Haber: Ali Dağlar, 20.08.2010
Yorum Gönder