23 Ekim 2007

Anadolu, Artemis ve Efes

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda
"Efes: Eski Dünyanın Metropolü"

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Arkeoloji / Tarihsel Miras" teması altında, Alfred Vendl'ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Efes: Eski Dünyanın Metropolü" adlı belgesel gösterilecek. Gösterimlerin ardından, Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu "Anadolu, Artemis ve Efes" konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Belgesel, Antik Çağ'ın başlıca limanlarından ve dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis tapınağının evi Efes'te yürütülen kazıyı ayrıntılarıyla aktarıyor. Arkeolojinin yüksek teknoloji ürünü araç-gereçler sayesinde nasıl çağ atladığını gösteriyor. Filmin yapımcıları arkeologlarla beraber çalışarak, antik şehrin görkemini yeniden yaratmada antik eserleri kullanıyor. Dijital animasyon sayesinde, Büyük İskender, Kral Croesus ve Sezar gibi tarihi figürlere şahit olmuş, Aziz Paul'ün vaaz vermeye geldiği, Kleopatra'nın kız kardeşinin ölüm emrini verdiği ve Meryem Ana'nın öldüğü söylenen şehre yeniden hayat veriliyor.



Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Abbasoğlu, 1943'te İstanbul'da doğdu. Mesleki hayatına, Klasik Arkeoloji Bölümü'nden mezun olduğu İstanbul Üniversitesi'nde başladı. Edebiyat Fakültesi Antalya Bölgesi Arkeoloji Araştırmaları Merkezi'nin müdürü oldu. 1985'te T.C. Kültür Bakanlığı Perge Kazısı'nda başkanlık görevini üstlendi. Ardından, İstanbul Üniversitesi'nde, sırasıyla Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı, Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanı , Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Senatörü oldu. Abbasoğlu, Arkeolog Eser (Alpar) Abbasoğlu ile evli ve bir oğlu var.


Tarih: 25 Ekim 2007

Saat:
Film Gösterimi: 18:00 ve 19:00
Söyleşi: 20:00

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:35/37 Karaköy, İstanbul

Tel: (212) 334 22 70

www.obmuze.com

Katılım için rezervasyon yaptırılması önerilir.

Hiç yorum yok: