29 Mart 2008

Bizans Tarihi Araştırmalarında Mühürün Önemi

Pera Müzesi Konferansları

Bizans Tarihi Araştırmalarında Mühürün Önemi

Konuşmacı: Jean Claude Cheynet

Tarih: 4 Nisan 2008, Cuma
Saat: 18:30

Yer: Pera Müzesi Oditoryumu
Meşrutiyet Caddesi No:65 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul

Aşağıdaki metin, etkinliğin tanıtım mesajından alınmıştır.
SigiDoc: Bizans Kurşun Mühürleri Veritabanı Projesi
Yurtiçi ve yurtdışındaki müze ve özel koleksiyonlarda bulunan, yayınlanmış veya yayınlanmayı bekleyen Bizans kurşun mühürlerine ait bilgilerin toplanacağı bir veritabanı projesi olan SigiDoc, Londra Üniversitesi'ne bağlı King's College'ın Bizans ve Çağdaş Yunan Araştırmaları Bölümü'nde Klasik ve Bizans Grekçesi profesörü olan Charlotte Rouéché tarafından oluşturuldu.

Projenin yöneticiliğini ise; Paris IV Sorbonne Üniversitesi'nden dünyaca ünlü mühür uzmanı ve Bizans tarihi profesörü Jean-Claude Cheynet üstlendi.

Projeyi destekleyen Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Eylül 2008'de başlatılması hedeflenen "SigiDoc: Bizans Kurşun Mühürleri Veritabanı Projesi"nin aynı zamanda kurumsal merkezi.

Kurşun mühürler, ait oldukları kişilerin isim, ünvan veya kurumsal bağlarına ait bilgiler taşıdıklarından, Bizans tarihçileri için son derece önemli bir kaynak oluşturuyor. Dünyada çok az sayıda uzman tarafından okunabilen mühürlerdeki bilgilere, SigiDoc veritabanı sayesinde Bizans tarihçileri tek bir kaynaktan ulaşabilecek ve bu sayede Bizans tarihinin bilinmeyen yönleri aydınlanabilecek. Türkiye'deki müze ve özel koleksiyonlarda çok sayıda Bizans kurşun mührü bulunmasına rağmen, bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar yok denecek kadar az.

Hiç yorum yok: