07 Aralık 2006

Chauvet

PaleoBerkay logosunun oluşturulmasında Chauvet Mağarası'nda, radyokarbon tarihlemesine göre, bundan 30-32 bin yıl önce çizilmiş bir baykuş resminden yararlanılmıştı. Bu mağara, 18 Aralık 1994 günü, speleoloji ile ilgilenen Jean-Marie Chauvet ve iki arkadaşı, Eliette Brunel ve Christian Hillaire tarafından keşfedildi. Mağaranın güzelliği ile ilgilenirken, yerdeki hayvan kemiklerini de gördüler. Tam dönmek üzerelerken, Eliette, duvarda küçük bir mamut çizimi fark etti. Ondan sonra, yüzlerce daha buldular.

Tamamıyla rastlantı sonucu ve meslekten olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilen bu keşif bütün dünyada tarihöncesi sanatla ilgili bilinen neredeyse her şeyi altüst etti. Mağaradaki, mamut, gergedan ve aslan gibi tehlikeli hayvanların çizimleri, bu dönem sanatında önceden kabul edilen, insanların çoğunlukla avladıkları hayvanları çizdiği varsayımını değiştirdi. Üst Paleolitik sanatın yavaş yavaş, aşamalı olarak sembolikten naturaliste doğru geliştiği sanılıyordu bu mağaranın keşfinden önce. Üst Paleolitik Çağ'ın neredeyse en başlarına tarihlenen bu mağaradaki çizimlerin çoğunun oldukça naturalist bir uslüpla çizilmiş olması bu varsayımı da değiştirdi.

Chauvet, tarihöncesi sanatla ilgili "sanılan" pek çok şeyin aslında öyle olmadığını gösterdi ve bu konuda ne kadar az bildiğimizi bir kez daha kanıtladı. Mağaranın Fransız Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanmış web sitesi, mağara ile ilgili çok sayıda resim ve yazı içeriyor. Sanal ziyaret için, mağaranın bir şeması oluşturumuş ve böylelikle mağarayı gezebiliyorsunuz.

http://www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/chauvet/fr/

Hiç yorum yok: