25 Kasım 2007

Bizans Kurşun Mühürleri Işığında 11.Yüzyılda Yönetim

Voyvoda Caddesi Toplantıları Obje ve Ritüel Söyleşileri
"Bizans Kurşun Mühürleri Işığında 11.Yüzyılda Yönetim"

Konuşmacı: Dr. Vera Bulgurlu

Tarih: 28 Kasım 2007 Çarşamba
Saat: 18:30

Sınırlı yer olması nedeniyle rezervasyon yaptırılması gereklidir.

Adres: Voyvoda Cad. (Bankalar Caddesi) No:35/37 80000 Karaköy-İstanbul
Telefon: (212) 334 22 70
E-posta: obmuze @ ottomanbank. com


Osmanlı Bankası Müzesi (OBM), Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen Obje ve Ritüel Söyleşileri'nde bu Dr. Vera Bulgurlu'nun "Bizans Kurşun Mühürleri Işığında 11. Yüzyılda Yönetim" başlıklı konuşmasında, Bizans kurşun mühürlerinin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve kullanıldığı anlatılacak.

Bulgurlu, bugün bilinen koleksiyonlarda 70.000 kadar mühür bulunduğunu, çoğunun kaynağının Türkiye olmasına karşın, mühürlerin ülkemizde neredeyse hiç tanınmadığını söylüyor. Mühürlerin, günümüzün "kartvizit"leriyle kıyaslayabileceğini, bu objeler sayesinde yazılı kaynaklarda dahi yer almayan bilgiler edinilebildiğini belirtiyor. Bulgurlu, mühürlerden örnekler yardımıyla Bizans İmparatorluğu'nda devlet yönetimi hakkında bilgiler vererek, saray, ordu ve manastırlardaki çeşitli görev ve unvanları takdim edecek.


Dr. Vera Bulgurlu
1946'da İstanbul'da doğdu. 1971'de Klasik Arkeoloji, Fransız Dili ve Edebiyatı, Rus Dili ve Edebiyatı konularında eğitim gördüğü Oslo Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden MA derecesi ile mezun oldu. 1995'ten bu yana İstanbul Arkeoloji Müzeleri Sikke Kabinesi'nde misafir araştırmacı olarak Bizans Kurşun Mühür Koleksiyonu üzerinde çalışıyor. 2000'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Sanat Tarihi Bölümü'nden Doktora derecesi aldı. Tez konusu olarak seçtiği "İstanbul Arkeoloji Müzeleri Sikke Kabinesi Koleksiyonundan Bir Grup Bizans Kurşun Mührün Değerlendirilmesi" hakkında, birçok yurtiçi ve yurtdışı sempozyumda konuştu. 1999'dan bu yana TURMEPA Deniz Temiz Derneği Yönetim ve İcra Kurulu, 2004'ten bu yana ise Ulusal Ahşap Derneği Yönetim Kurulu üyesi. Bulgurlu halen, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yıldız Ötüken'in başkanlığındaki Demre Bizans Aya Nikola Kilisesi kazısının ekibinde çalışıyor. "İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ndeki Bizans Kurşun Mühürleri" adlı kitabı, 2007'de, Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından basıldı.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

kitabınız hakında bi bilgim yok elime gecer gecmez kıymetli bilginizi bizimle paylaştığınızdan dolayı teşekürlerimi iletirim
A.ÖZAL