10 Aralık 2010

Su için(de) Allianoi: İzin vermeyecegiz (yürüyüş)


Burada genellikle arkeolojiyle ilgili sempozyumlar, konuşmalar gibi etkinlik haberlerini duyuruyorum. Bu sefer ilk kez bir yürüyüşten bahsediyorum.


Bütün bilirkişi raporlarına, bütün mahkeme kararlarına rağmen, baraj lobileri kazanmak üzere. Allianoi'de çalışan bilimsel bir arkeoloji ekibinin yıllar boyunca özenle kazdığı alanlar kuma gömüldü. Baraj yakında su tutacak.

Çevre bakanı, her ne kadar tarih bölümü mezunu bile olsa, asıl olarak "inşaatçı" kimliği ağır bastığından olacak (bkz: Wikipedia), "Allianoi diye bir yer yoktur" diyebildi. Kendi dönemindeki adı, bir bilim olan arkeolojiye göre belirlenmiş olsa da, bakanın açtığı bu tartışmanın hiçbir anlamı yoktu. Çünkü adı ne olursa olsun, bilim için, gelecek kuşakların insanlığın ortak kültür hazinesinden faydalanabilmesi için, sözü geçen bu antik kent önemli bir yer ve bunu görmemek için ancak kör olmak, duyarsız olmak, hatta belki de insanlığa düşman olmak gerekir. Ya da daha basiti, baraj yapımcılarının "su"yuna gitmek gereklidir.

Bu baraj, en iyi ihtimalle 60-70 yıl bir ekonomik değere sahip olacak. Dibinde de 1800 yıllık dünyanın en güzel antik kentlerinden birisi yatacak. Baraj rezervuarı erozyonla dolduğunda orası her açıdan bir çöl olacak. Bir daha yerine yenisi koymamızın mümkün olmadığı; sadece Türkiye'nin değil, bütün insanlığın ortak geçmişi olan bir antik kenti katletmenin utancı kalacak bizden sonraki kuşaklara. Bu utancı, tamamıyla kendi koyduğu yasalara uymayan yönetimlere ve onun vicdansız yöneticilerine bırakmamız gerekli. Onlar belki yine utanmazlar, daha önce de gördük.

Biz utanmak istemiyorsak, Allianoi için 12 Aralık 2010, Pazar günü sözümüzü söylememiz gerekecek. Allianoi yürüyüşüne ve sonrasında 13 Ocak 2011'e kadar bir ay boyunca sürecek etkinlikleri katılmak bu yüzden önemli.

Su için(de) Allianoi: İzin vermeyeceğiz

Yürüyüş: 12 Aralık 2010, Pazar, Saat: 1500, Yer: Taksim Meydanı, Beyoglu, İstanbul.

Sergi: 12 Aralık 2010, Pazar, Saat: 1800, Yer: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Konser: (Son Irmak Orkestrası) 12 Aralık 2010, Pazar, Saat: 1900, Yer: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Hiç yorum yok: