28 Nisan 2007

"Bir Zamanlar Mezopotamya Vardı" film gösterimi ve "Sümerliler ve Zamanımıza Gelen Etkiler" konulu söyleşi

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Arkeoloji / Tarihsel Miras" teması altında, Jean-Claude Lubtchansky'nin yönetmenliğini yaptığı Bir Zamanlar Mezopotamya Vardı adlı belgesel gösterilecek.

Gösterimin ardından, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, "Sümerliler ve Zamanımıza Gelen Etkiler" konulu bir söyleşi yapacak.

Tarih: 3 Mayıs 2007

Saat 19:00

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:35/37 Karaköy-İstanbul

Telefon: (212) 334 22 70

Not: Rezervasyon gerekli.



Film Hakkında:
Bir Zamanlar Mezopotamya Vardı
Yönetmen: Jean-Claude Lubtchansky
Irak / 1999 / 52'

Belgesel, 5.000 yıl önce doğmuş muhteşem bir uygarlık olan Mezopotamya'nın, günümüz uygarlığının doğumuyla çölün altında kalarak yok oluşunu anlatıyor. Mezopotamya hafızalarımızdan silinmiş, daha sonra mucizevi bir şekilde unutulmuşluğun ve toprağın örtüsünden sıyrılmıştır. Yazıyı, bilimi ve edebiyatı yaratan bu uygarlık, bize kendi kültürümüzle ilgili ilk hayati ipuçlarını verir. Bugün hâlâ yapılan kazıların yanı sıra, köyler ve sulak araziler de bize geçmiş yaşantıyı çağrıştırır. Bulunan hazineler müzelere dağıtılırken, çölün kumları bir kez daha ilk "kazıcılar" tarafından hayata döndürülen kenti örter.


Muazzez İlmiye Çığ hakkında:
1914'te Bursa'da doğdu. İlkokula Çorum'da başladı, daha sonra Bursa'da Bizim Mektep'te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi. 1931 yılında mezun olarak tayin olduğu Eskişehir'de 4.5 yıl öğretmenlik yaptı. 1935'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nin Sümeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi 1940 yılında bitirdi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne tayin oldu. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış onbinlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı. 74.000 tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, 3.000 tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı ve dünya bilim adamlarına eşsiz bir kaynak hazırladı. 1960'da Heidelberg Üniversitesi'nde 6 aylık bir çalışma yaptı. 1965'te Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü. 1972'de emekli olduktan sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in "History Begins at Sumer" adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da "Tarih Sümerle Başlar" adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik "Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk" kitabını yazdı. Ardı ardına eser vermeyi sürdürerek Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi kendisine "Fahri Doktor" unvanı verdi. 2005 yılında Osmaniye'nin Çardakköyü'ndeki Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından "Özgür İnsan Ödülü" ile ödüllendirildi.

Muazzez İlmiye Çığ ile röportaj: "Yunan Değil, Sümer"

Hiç yorum yok: