22 Ocak 2008

Akdeniz Kıyısında Bir Ortaçağ Kenti: Olympos

Konuşmacı: Doç. Dr. Yelda Olcay Uçkan

Tarih: 23 Ocak 2008 Çarşamba
Saat 18:30

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:11 Karaköy, İstanbul

Sınırlı yer olması nedeniyle rezervasyon yaptırılması gerekiyor:
(212) 334 22 70


Osmanlı Bankası Müzesi (OBM), Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen Obje ve Ritüel Söyleşileri'nde bu ay, Doç. Dr. Yelda Olcay Uçkan'ı ağırlayacak. "Akdeniz Kıyısında Bir Ortaçağ Kenti: Olympos" başlıklı söyleşi, 23 Ocak Çarşamba günü saat 18:30'da başlayacak.

Uçkan, son yıllarda gençlerin tercih ettiği tatil ve eğlence yöresi olarak bilinen, zengin tarihi ve olağanüstü doğasıyla dikkat çeken antik kent Olympos'tan bahsedecek. Anadolu'nun güneybatısında, Antalya'ya yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta, antik adıyla Lykia olarak bilinen bölgede yer alan Olympos'un kuruluşu, Helenistik döneme kadar uzanıyor. Söyleşide, son yıllarda yapılan ve Olympos'un antikçağa ait veriler içeren bir kent olmasının yanı sıra, geç antikçağ ve ortaçağa ait yerleşim izlerini barındırdığını ortaya koyan çalışmalar konu edilecek.

OBM'de her ayın dördüncü çarşamba günü 18:30-20:30 saatleri arasında düzenlenen söyleşilerde "Sanatın Günlük Yaşama Yansıması ve Yaşamı Algılayış Kültürü" üzerine konuşuluyor.

Doç. Dr. Yelda Olcay Uçkan
1966 doğumlu Uçkan, 1987'de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Arkeoloji-Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. 1990'da yine aynı üniversitede, Sanat Tarihi üzerine yüksek lisansını ve 1997'de doktorasını tamamladı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde, 1994-1997 yılları arasında Araştırma Görevlisi, 1997-2003 yılları arasında Yardımcı Doçent Doktor olarak çalıştı. 2003'ten bu yana Doçent olarak görevine devam ediyor. 2006 yılında başlatılan Olympos kazısının başkanı olan Uçkan, daha önce de birçok kazıda ekip üyesi veya proje yürütücüsü olarak görev yaptı. Aynı zamanda, 2004'ten bu yana Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Anabilim Dalı Başkanlığı ve Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdürüyor. İlgili olduğu konularda birçok makalesi yayımlandı, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bildiriler sundu, kitaplara katkıda bulundu. En son kitabı, 2006'da Homer Kitabevi'nden çıkan "Lykia'da Bir Korsan Kenti, Olympos"tur.

Hiç yorum yok: