Yapı Kredi'de Neolitik Dönem sergisinin ardından, muhteşem bir sergi daha açıldı: "Friglerin Gizemli Uygarlığı", neredeyse herkesin tanıdığı, ancak yine de hakkında çok az şey bildiğimiz bu kültürle ilgili dünyanın ilk sergisi. Neredeyse herkes, Latin ozan Ovidius'un aktardığı Midas'ın kulakları masalını bilir. Bir Frig kralı olan Midas, ormanlarda tanrı Apollon'un müziğiyle rekabet eden Pan ile arkadaşık kurar. Kurulan bir mahkeme, Apollon'un müziğinin Pan'ınkinden daha üstün olduğuna karar verince de buna karşı çıkan sadece kral Midas'tır ve Apollon ona da ceza olarak eşek kulaklar verir. Midas kulaklarını gizlemeye çalışsa da, saçlarını kesen berberi bir gün bu kulakları görür.
Sır olarak bunu saklamak zorunda kalan berber, bu haberi kimseye söyleyemez, sadece bir çukur kazar ve herkesle paylaşmayı istediği ama kimseye söyleyemediği gerçeği çukura söyler. Çukurun çevresindeki sazlar rüzgarla sallanırken "Mİdas'ın kulakları eşek kulakları" diye inlerler, ülkedeki her şey bir süre sonra böyle inler ve Midas'ın sırrı, sır olmaktan çıkar.
Frigler, genel kabul edilişlerine göre, MÖ 1200'lerden sonra Balkanlar üzerinden Anadolu'ya giren topluluklardan bir tanesidir ve İÖ 9 ve 7. yüzyıllar arasında özellikle Orta Anadolu'da etkili bir krallık kurarlar. Günümüzde, Frigler hakkındaki bilgilerimiz, Kerkenes, Yazılıkaya-Midas gibi yerleşimlerle birlikte temel olarak meşhur Gordion kazısından edinilen bilgilerle Eskiçağ yazarlarının Frigler hakkında yazdıklarından oluşuyor. Herkes kral Midas'ın masalını neredeyse ezbere bilirken, bu uygarlık hakkında ne yazık ki, gerçekten çok az bilgiye sahibiz.
"Friglerin Gizemli Uygarlığı" sergisindeki 300'e yakın buluntu, başta Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri olmak üzere Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Burdur müzelerinde ve geçtiğimiz yıllarda açılan Gordion Müzesi’nde bulunuyor. Serginin belki de en ilginç yanlarından bir tanesi de, sergiyi gezerken Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından Frig esinli ve pan flüt ağırlıklı müzikleri dinlenebiliyor olması. Frigler, başta Yunan uygarlığı olmak üzere, kendilerinden gelen pek çok uygarlığı etkilemişlerdi. Friglerin bugün hala kendi adlarıyla tanınan modları olan "Frigyen" Yunanlardan, Ortaçağ kilise müziğine oradan da günümüze kadar kullanılan bir moddur. Bu modda yazılmış modern şarkılardan bir tanesi de "Aşkın Kanunu Yazsam Yeniden"dir ve sadece bu bilgi bile, Frigler hakkında keşfedilecek ne kadar çok şeyin olduğunu göstermeye yeter.
Serginin bilimsel danışmanlığını Doç. Dr. Taciser Sivas yapmış ve sergiyle ilgili bir katalog da hazırlanarak basılmış.
Sergi: "Friglerin Gizemli Uygarlığı"
Tarih: 26 Aralık 2007 - 13 Nisan 2008
Yer: yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi,
İstaklal Caddesi No: 161, Galatasaray, İstanbul
Sergiden daha fazla resim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder