25 Şubat 2008

Eski Eser Yağması; Soygun, Hırsızlık, Kaçakçılık Olayları ve Bir Müze Soygunu / Ahmet Semih Tulay

Rıdvan Gölcük


Müze bekçisine gece yaptığı denetimlerden dolayı bekçi tarafından savcılığa "canıma kast edecek" diye şikayet edilen; müzenin olmayan deposuna eserleri kaldırmadığı için suçlanan; gece bekçisi uyuyup müzeyi soydurdu diye hücreye konarak beş gün plastik sandalyede tutulan bir müzeci, bir arkeolog!

Tüm bu anlatımlardan onun bir Aziz Nesin öyküsü kahramanı- ya da mağduru- olduğu sanılabilir. Oysa, Ahmet Semih Tulay müdürlüğünü yaptığı sırada gerçekleşen Milet Müzesi soygunu ve sonrasını “Eski Eser Yağması: Soygun-Hırsızlık Kaçakçılık Olayları Ve Bir Müze Soygunu” adlı eseriyle kitaplaştıran emekli bir müzeci. Tulay kitabında soygun ve sonrasını ayrıntılarıyla anlatmakla kalmayıp; “Müze Nedir?”, “Türk Müzeciliği”, “Eski Eser Kaçakçılığı”, “Türkiye’ deki Müze Soygunlarının Nedenleri”, “Müze Soygun Yöntemleri” gibi başlıklar ile sorunları ve çözümleri bütünsel bir yaklaşım ile ortaya koymayı başarıyor.

Meslektaşları, sorunsallar geçit resmi karşısında dertlenmeyi mesleğin bir parçası haline getirmiş, çözüm üretmeye yabancılaşmışken; Tulay bir aydın sorumluluğu ile önerilerini ortaya koyarak paylaştığı anıları ile toplum belleğine önemli bir katkıda bulunuyor.



Tulay’ın ,"görevi başında şehit olan müze bekçilerimizin anısına” adadığı bu kitap okunmayı hak ediyor.


***
Kitap arkasından: Uygarlıklar beşiği yurdumuzun zengin arkeolojik alanları ile tarihi eserleri yüzyıllardır acımasızca yağmalanmıştır.Gerek definecilerin kaçak kazıları gerekse insanımızın eski eserleri ticari bir nesne olarak görmesi sonucu pek çok eserimiz de yurtdışına götürülmüştür.Günümüzde de süren bu tarihi eser talanının, gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte de devem edeceği görülmektedir.

Son zamanlarda bu eski eser yağması, müze ve ören yerlerindeki hırsızlıklarla gittikçe genişlemiştir.Müze ve ören yerlerinde artan soygun olaylarının, büyük kentlerimizdeki çok iyi korunan müzelere, örneğin Topkapı Sarayı Müzesi'ne dahi sıçradığı izlenmektedir.

Eski Eser Yağması;
Soygun, Hırsızlık, Kaçakçılık Olayları ve Bir Müze Soygunu

Yazar: Ahmet Semih Tulay
Basım Yılı: 2007
Yayım Dili: Türkçe
Sayfa Sayısı: 136 sayfa
ISBN No: 978-9944-75-019-6
Yayıncı: Arkeoloji ve Sanat Yayınları

Arkeoloji ve Sanat
Ideefixe

Hiç yorum yok: