26 Nisan 2008

Havadan Orta Fırat

Havadan Orta Fırat

Konuşmacı: Nezih Başgelen

Tarih: 30 Nisan 2008, Çarşamba
Saat: 18:30

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi,
Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:11 Karaköy, İstanbul

Sınırlı yer olması nedeniyle rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Tel: (212) 334 22 70
obmuze@ottomanbank.com
www.obmuze.com

Aşağıdaki içerik Osmanlı Bankası Müzesi'nin etkinliği tanıtmak için gönderdiği epostadan alınmıştır. Bkz: Başkalarına ait ürünlerin etik kullanımı

Söyleşide, 1967'den bu yana Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Fırat Nehri üzerinde inşa edilen Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Kargamış barajlarının göl alanlarında yapılan arkeolojik çalışmaların, uygarlık tarihini değiştirebilecek önemli sonuçları ele alınacak.

Başgelen söyleşide, göl olmadan önce Orta Fırat havzasında, Birecik ve Kargamış baraj alanlarında havadan ve karadan yaptığı belgelemelerin çarpıcı görüntülerini, gözlemleri eşliğinde aktaracak. Bu alanlardaki kurtarma kazılarını, su altında kalan değerleri, Birecik, Zeugma tufanından kurtulabilenleri, Halfeti, Kalemeydanı ve Rumkale'deki ilginç eserleri, Fırat boyundaki Vespasiyanus'un Latince kitabesini, Roma lejyonlarının izlerini, Sesonk tümülüsünü ve diğer ilginç eserleri anlatacak.

Nezih Başgelen

1978'de konusunda ülkemizdeki ilk popüler periyodik yayını olan Arkeoloji ve Sanat Dergisi'ni çıkardı. 1982'de kurduğu Arkeoloji ve Sanat Yayınları kapsamında; yurdumuzun zengin tarihi eserleri ve eski uygarlıkları hakkında araştırma, inceleme, el kitapları, kataloglar, gezi rehberleri gibi 21 temel dizi üzerinden 1.000'e yakın başvuru eseri yayımladı. 1986'da Türkiye'nin tarihi, doğal ve turistik değerlerine dönük hizmet veren görsel doküman arşivini (Celsus Picture Library) oluşturdu. Yabancı ülke müzelerindeki ve arşivlerindeki Türkiye'den giden eserleri belgelemeye çalıştı. Çocuklara yönelik tarihi eserleri ve eski uygarlıkları sevdirmeyi amaçlayan eğitici boyama kitapları projesini başlattı. Yazdığı yazılar, verdiği konferanslar, yayımladığı kitaplar, düzenlediği etkinliklerle arkeolojinin ve eski eserlerin korunması konusunun kamuoyunda yer almasını sağladı. Trakya ve özellikle Doğu Anadolu'da yaptığı araştırmalarda pek çok bilinmeyen kalıntı, anıt ve arkeolojik yerleşmeyi belgeleyerek bilim dünyasına tanıttı.

1 yorum:

Berkay Dinçer dedi ki...

Osmanlı Bankası Müzesi'nde, 30 Nisan 2008 Çarşamba günü Nezih Başgelen tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Havadan Orta Fırat" başlıklı söyleşi, ileri bir tarihe ertelenmiştir.