15 Mart 2009

Darwin: 200 - TÜBİTAK: 0, Maç bitti

Son günlerde, gazeteler TÜBİTAK'ta yaşanan Bilim ve Teknik dergisi kapağı skandalını yazıyor. Burada, yaşananlarla ilgili kısa bir not yazmayı zorunlu görüyoruz. Çünkü, evrim teorisi olmadan bilim yapmak mümkün değil ve bizim de bu konudaki tavrımız, başından beri çok açık.

Günümüzde, özellikle Türkiye'de evrim teorisine karşı, büyük bir kampanya yürütülüyor. Bu kampanyanın başında, ne ilginçtir, bir sürü hastaneden bir sürü psikolojik rahatsızlık raporuna sahip birileri var. Nereden geldiği şaibeli olan paralarla meydanlarda bedavaya kitap dağıtıyorlar. Daha da ilginci, her konuda yazıyor bunlar.

Mikrobiyologların, arkeologların, paleontologların yıllarını bu işlere vermiş ve konusunda uzman bilim adamlarının bile bazen çok rahatlıkla açıklayamayacağı her şeyi bilecek kadar da uzmanlar bu konuda... Hatta sadece fotoğraflar onlar için yeterli oluyor, fosilin kendisini görmeye ihtiyaç duymayacak kadar bilgeler. Ama bir şeyi unutuyorlar: Hakkında yorum yapıp evrim teorisini tamamıyla çürütmek için kullandıkları sinek fotoğrafı, aslında balık avlamak için oltanın ucuna takılan plastik bir sinek... İnternetin zararları...



Bu kampanyaların sonucunda, bırakın okumayı, Charles Darwin'in herhangi bir kitabını eline bile almamış olanlar, evrim teorisi şöyledir, böyledir, Darwin kötüdür falan diye ortalıkta geziyorlar. Soruyorsunuz, Charles Darwin'in hangi kitabından yola çıkarak, evrim teorisinin yanlış olduğunu düşündüğünü, cevap yok. Çünkü cahil, öğrenmeden, kulaktan dolma bilgiyle fikir sahibi olmuş... Bu yüzden onun hayatında, çok net doğrular ve yanlışlar var; bir de kendisi gibi düşünmeyen bir sürü düşman...

Böyle tipler, Türkiye'de çok önemli bilimsel kurumların başına getirilebiliyor. Sonuç ne? Darwin'i Bilim ve Teknik gibi Türkiye'nin en önemli popüler bilim dergisine konu bile yapamıyorsunuz... Böylelikle "Bilim ve Teknik"in "Bilim"ini katledebileceğinizi sanıyorsunuz. Geriye sadece "Teknik" kalsa mutlu olurlar mı bilmiyorum. Belki ona da karşı çıkıyor olabilirler.

Evrim teorisi ulaşmak istedikleri politik çıkarlarla örtüşmeyenler sevse de sevmese de bütün dünya bir evrim sürecinde. Bu başından beri böyleydi, bugün de... Buna inanmak ya da inanmamak diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü bu inancın konusu değildir, bilimsel bir gerçektir. Bu gerçeği reddedenler, evrim sürecinden yeteri kadar nasiplenmemiş olduklarını söyleyebilirler.

Hiç yorum yok: