23 Mart 2007

PaleoBerkay Kullanım Koşulları

Bu sayfanın son güncellemesi 05 Ocak 2010'da yapılmıştır.

Bu sayfada aşağıdaki bilgiler bulunmaktadır:

- Sitemizi ziyaret eden herkesin kabul etmesi gereken KULLANIM KOŞULLARIMIZ,

- Size ait bilgileri nasıl kullanacağımızla ilgili GİZLİLİK POLİTİKAMIZ,

- PaleoBerkay'ı, kurulduğu günden beri şekillendiren İLKELERİMİZ,

- Sitemizle ilgili TEKNİK BİLGİLER,

- ve PaleoBerkay hakkında bilgiler.


1. PALEOBERKAY ARKEOLOJİ SİTESİ KULLANIM KOŞULLARI
Aşağıdaki kullanım kuralları, PaleoBerkay Arkeoloji Sitesi'ni ziyaret eden her kullanıcının kabul etmesi gereken kurallardır ve siteyi ziyaret eden herkes, bunları kabul etmiş sayılır. Bu kuralların birini ya da kurallardan birindeki bir bölümü bile kabul etmiyorsanız, PaleoBerkay Arkeoloji Sitesi'ni kullanmayı hemen durdurmanız gerekir.

PaleoBerkay Arkeoloji Sitesi, ya da kısaca PaleoBerkay, http://paleoberkay.atspace.com ve http://paleoberkay.blogspot.com, http://pb-archaeology.blogspot.com ve http://pb-arkeoloji.blogspot.com ve/veya diğer adreslerde bulunan Berkay Dinçer tarafından üretilmiş arkeoloji sayfalarını içerir. Burada adı geçen sitelerin adresleri, tanımlayıcı olmalarıyla birlikte sınırlayıcı değillerdir.

Kullanım koşullarından ve güncellendiğinde bunların en son halinden haberdar olmak, kullanıcıların sorumluluğundadır.

1.1. PALEOBERKAY'IN KORUNAN HAKLARI
1.1.1. TELİF HAKLARI
Kullanıcılar PaleoBerkay'da yer alan, yazı, resim, video, web tasarımı ve html ve css kodları gibi tüm içerikle ilgili olarak üretici Berkay Dinçer'in Türkiye Cumhuriyeti'nin 5946 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'yla ve benzeri uluslararası sözleşmelerle de korunmakta olan kullanım haklarına saygı göstermelidir.

Bu, yazarın yazılı ya da sözlü onayı olmadan, PaleoBerkay içeriğinin her ne amaçla olursa olsun kopyalanıp ticari amaçlarla kullanılmaması demektir.

1.1.2. ALINTILAR
PaleoBerkay Arkeoloji Sitesi içeriği, internet ortamında ancak, PaleoBerkay'a görülür ve çalışır bağlantı verilmek ve, site ve/veya yazar adı açık ve net olarak belirtilmek şartıyla kısa bir şekilde alıntılanabilir.

Reklam yayınlamak amacıyla kurulmuş siteler, reklam bulunduran siteler ya da forumlarda PaleoBerkay içeriğinin kopyalanarak yayınlanması, alıntılanması da dahil olmak üzere kesinlikle yasaktır.

Bu tür sitelerin içeriğimizi izinsiz kullanması durumunda, haklarında yasal işlemler yapılmasından önce onlara bilgi vermemekteyiz.

1.1.3. KAYNAK OLARAK BELİRTMEK
PaleoBerkay'dan faydalanarak yeni bir ürün oluşturduğunuzda, etik kurallar dahilinde faydalandığınız sayfalarımızın kaynakçanızda belirtilmesi gerekir.

Basılı olarak yayınlanmış yazılarımız için, sayfalarında yer alan basıldığı yerleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sadece internette bulunan yazılarımız için aşağıdaki formatı kullanabilirsiniz:
Dinçer, B.,
2000, “Çanak Çömlek; Yapımı ve Özellikleri”, PALEOBERKAY.CJB.NET, http://paleoberkay.atspace.com/turkce/canakcomlek.html, 13.04.2000 [ve Erişim Tarihiniz].


1.2. SORUMLULUK REDDİ
1.2.1. BİLGİLERİN DOĞRULUĞU
Sitede yer alan bilgilerin doğru ve güncel olmasına özen göstersek de, istemeden yapmış olabileceğimiz yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul edemiyoruz. Sitedeki, bilgilerin doğruluğu ve güncelliğini denetlemek kullanıcılara ait bir sorumluluktur. PaleoBerkay'daki bilgileri kullanmadan önce, kullanıcı bunların doğru ve güncel olduğunu kontrol etmelidir. Bulacağınız hataları bildirmenizden mutluluk duyarız.

1.2.2. BAŞKA YAZARLARIN ESERLERİ
PaleoBerkay Arkeoloji sitesinde yayınlanması için başka kişiler tarafından gönderilmiş yazılardan yazarları sorumludur.

1.2.3. YORUMLAR VE DİĞER GÖNDERİLERİNİZ
PaleoBerkay'a gönderdikleri yorumlar için yorum yapanlar hiçbir hak talep edemezler. Bir yorum gönderdiğinizde, bu yorumun yayınlanması, yayımlanmaması, ya da yayından kaldırılması konusunda tüm haklarınızdan feragat etmiş sayılırsınız. Bunlarla ilgili bir sorun yaşamanız durumunda, haklarınıza saygı göstermek için elimizden geleni yapacağımıza emin olabilirsiniz.

1.2.4. DUYURULAN ETKİNLİKLER
PaleoBerkay Arkeoloji Blogu'nda duyurulan etkinliklerin iptali, yerinin değiştirilmesi gibi konularla ilgili olarak, bunların duyurulmasında da gerekli özeni gösterdiğimize inanmanızı isteriz. Ancak elimizde olmayan nedenlerden dolayı, olabilecek değişiklikleri duyuramamız durumunda sorumluluk kabul edemeyeceğimizi de bilmenizi isteriz. Duyurulan arkeoloji etkinlikleri için yola çıkmadan önce sayfasını bir kez daha ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

1.2.5. BAŞKA SİTELERE BAĞLANTILAR
PaleoBerkay, başka web sitelerine bağlantılar içerebilir. Herhangi bir dış bağlantı için de onlara ait gizlilik ve kullanım koşullarını ayrıca gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Onlarla ilgili sorumlu olamıyoruz. Bu durum, sitede bulunan sporsorlu bağlantılar için de geçerlidir.



2. PALEOBERKAY GİZLİLİK POLİTİKASI
PaleoBerkay'ı kullanmak için herhangi bir kişisel bilgi vermeniz gerekmez. Sitemizde sizden izinsiz olarak kişisel bilgileriniz toplanmaz. Kişisel bilgileriniz, sadece sizin bilginiz dahilinde temin edilir. Gönderdiğiniz bilgiler, sadece PaleoBerkay'la ilgili uygulamalar için kullanılabilir.

RSS yayınlarına abone olmak, PB Arkeoloji grubuna üyelik ya da Berkay Dinçer'e eposta göndermek gibi nedenlerle edinilen kişisel bilgileriniz, yasal zorunluluklar haricinde, sizin onayınız ve bilginiz olmadan, üçüncü kişilerle paylaşılmayacaktır. Kişisel bilgilerinizin size özel kalmasının önemini biliyoruz ve bu konuda size yardımcı olmak istiyoruz.

Sitemizi ziyaret ettiğinizde Google Analytics tarafından, sayfayı görüntüleyen bilgisayarın ekran çözünürlüğü, bulunduğu yer, kullandığı işletim sistemi, sayfaya nasıl ulaştığı gibi kişisel olmayan donanım ve yazılım bilgileri derlenir. Bu bilgileri, sitemizi geliştirmek amacıyla kullanırız.

PaleoBerkay'la ilgili bir üyeliğinizden istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Gerekirse bu konuda yardımımıza başvurmaktan lütfen çekinmeyin.



3. PALEOBERKAY ARKEOLOJİ SİTESİNİN İLKELERİ
3.1. DEĞİŞİK SİSTEMLERLE UYUMLULUK
Sayfalarımızı hiçbir kullanıcının, değişik ve eski bilgisayar donanımlarıyla bile olsa, zorluk çekmeden rahatlıkla dolaşabilecekleri şekilde tasarlamaya özen gösteririz. Bunu yaparken, World Wide Web Consortium'un (www.w3.org) standartları temel alınır. Bununla birlikte en son teknolojilerden de yararlanılır. Ancak, önemli olan her zaman için uyumlu web sayfaları üretmektir.

3.2. ÜCRETSİZ HİZMET
Siteye erişim tüm kullanıcılar için ücretsizdir. Kullanıcılarımızdan siteyi kullanmaları karşılığında hiçbir ücret ya da benzeri karşılık beklemeyiz. PaleoBerkay, atspace.com ve blogspot.com gibi ücretsiz hizmet sağlayıcıları kullanarak yayınlanmaktadır. Ayrıca site sadece ücretsiz yazılımlarla oluşturulmaktadır. Bunun temel nedeni, siteye ayırdığımız ekonomik kaynakları daha çok ziyaretçilerimiz için kullanmaktır.

3.3. ÇEVREYE DUYARLILIK
PaleoBerkay, bu sitenin üretilmesi, yayınlanması ve gezilmesi sırasında çevreye en az ölçüde yük olmak istemektedir. Bu nedenle koyu renk arkaplanlar tercih edilmiştir. Bununla birlikte sayfalar, kolayca ve az mürekkep ve kağıt kullanılarak yazdırılabilmeleri için de ayrıca tasarlanmışlardır. Sitedeki bilgileri, yazı ve diğer içeriği dilerseniz, ticari amaçlarla kullanmamak koşuluyla yazdırabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce, bunun çevreye verebileceği zararı da göz önüne almanızı tavsiye ederiz. Çevre konusundaki hassasiyetimizi paylaştığınızı umuyoruz.

3.4. ORİJİNALLİK
Sitemizdeki içeriğin orijinal olmasına, özen gösteriyoruz. PaleoBerkay, "kopyala ve yapıştır" yapılarak oluşturulmamaktadır. Kullandığımız resim ve metinlerin tamamıyla kendimize ait telif ürünlerden oluşması için çaba sarf ediyoruz.

3.5. YASALARA UYGUNLUK
PaleoBerkay özellikle Türkiye Cumhuriyeti 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'yla uyumluluğa özen göstermektedir. Bununla birlikte sadece Türkiye yasaları değil, başta Birleşik Devletler Digital Millenium Copyright Act olmak üzere, uluslararası etkisi olan yasalarla da uyumluluk için çalışıyoruz. Bunların da ötesinde, bu konuda her zaman etik davranmak gerektiğine inanıyoruz.

Başkalarına ait ürünleri sadece eğitim ve/veya haber verme amaçlı konularda, ürünün kullanılması ve kullanılış şekli, telif hakkı sahibinin haklarına zarar vermeyecekse; ürünü kullanırken üreticinin adını mutlaka anıp kaynak göstererek kullanırız. Alıntı yaparken, belli sınırları aşmamaya özen gösteririz. Ayrıca, sahibinin başvurusu halinde, alıntı yaptığımız ürünü sistemimizden tamamıyla kaldırmayı da peşinen kabul ederiz.

3.6. REKLAMLAR (daha fazla bilgi)
PaleoBerkay, Google'dan sağlanan reklam gelirleriyle desteklenmektedir. Müstehcenlik, şiddet ve yasadışı etkinlikler gibi konulardaki reklamları engellemeye yönelik çaba gösteriyoruz. PaleoBerkay olarak, bunların ötesinde, Türkiye yasalarına göre yasal bile olsa, tarihi eser kaçakçılığı, definecilik ya da arkeolojik alanların ya da buluntuların tahribatını teşvik eden hiçbir içeriğin sitemizde yer almasına tahammül etmiyoruz. Bu tip içeriği engellemek için de elimizden geleni yapıyoruz.

PaleoBerkay'daki tüm reklam birimlerinin, kullanıcılarımızı ve reklamverenlerimizi aldatmaya yönelik olmayacak biçimde sayfalara yerleştirilmesine özen gösteriyoruz. Ayrıca, PaleoBerkay olarak, reklamların kullanıcıyı rahatsız etmemesi için, fazla alan kaplamamasına da dikkat ediyoruz. Bir sorunla karşılaşan ziyaretçilerimizin şikayetlerini her zaman yanıtlayacağız.

Reklamlardan elde ettiğimiz gelirleri, ziyaretçilerimize kitap hediye etmek ya da bir konferansa katılmak için yolculuk masraflarımızı karşılamak gibi amaçlarla yine arkeoloji için kullanırız.

3.7. ZİYARETÇİLER İÇİN İÇERİK
PaleoBerkay, arama motoru indekslerinde yükselmek, böylelikle daha fazla ziyaretçi ve sayfa gösterimi elde etmek için çaba sarf etmez. Öncelikli amaç, ziyaretçilere zengin ve işe yarar bir içerik sağlamaktır. Google aramalarındaki sıralamamızı etik olmayan yollarla yükseltmek için uğraşmayız.



4. TEKNİK BİLGİLER
PaleoBerkay Mac OS X kullanan bilgisayarlarla, tamamıyla ücretsiz bir program olan SeaMonkey ile oluşturulmuştur. PaleoBerkay, tüm tarayıcılarla sorunsuz olarak çalışabilecek şekilde tasarlanmış olsa da, biz, Microsoft'tan hiç haz etmediğimiz için ve daha iyi bir tarayıcı olduğu için size Firefox kullanmanızı tavsiye ederiz.

Site esas itibariyle Mozilla Firefox ve Safari gibi standart tarayıcılarla mükemmel görüntülense de, MS Internet Explorer gibi uyumsuz tarayıcılarda bile sorunsuz çalışabilmesi için tasarlanmıştır.



5. PALEOBERKAY'IN TARİHİ
PaleoBerkay, 2000 yılında TÜBİTAK tarafından basılan Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır'ı okurken, yazar Robert A. Day'in yazdığı önsözde "Bilimsel araştırmanın gayesi yayındır." cümlesini görmemle bir fikir olarak ortaya çıktı.

2001 yılının Mart ayında site yayına başladı. O dönemde, bir arkeoloji sitesi için, içinde arkeoloji kelimesi olan bütün alan adları uygundu. Ancak biz bunları tercih etmedik. PaleoBerkay adını sitemize koymaktaki temel amaç, bunun kişisel bir çaba olduğunu göstermekti. Bu nedenle kendi adımın başına eski Yunanca'da "eski" demek olan Paleo sıfatını koydum.

Windows 95 ile çalışan ilk bilgisayarımda Notepad ile html kodlarını tek tek yazarak ve her sayfada onlarca hata olmasına rağmen yayınlanmış sayfalardı bunlar. 2002'de yine aynı teknik yapı kullanılarak sayfaların tasarımları değiştirildi. İlk birkaç yıl, internet altyapısının gelişmemiş olmasının da etkisiyle, sadece yıllık 400-500 dolayında ziyaretçimiz bulunuyordu.

PaleoBerkay'ın üçüncü sürümü 2003 yılının son aylarında hazırlandı. Bu sürümü oluşturuken ilk defa FrontPage programı ile tanışmıştım. Windows XP kullanan bir dizüstü bilgisayarında, sayfalar tekrar biçimlendirildiler. Bu sürümün bir sonraki hali de 2005 yılına doğru oluşturmaya başladığım ve artık soldaki menü çubuğunu tamamen kaldırıp sayfa altı ve üstünde birkaç unsurdan oluşan daha sade bir tasarıma doğru ilerlediğim bir dönemdi. İlk kez Macintosh kullanılarak yaptığım bu tasarımı bütün siteye uygulayamadım. Bazı sayfalar 2004 başındaki haliyle dururken, bazıları da bu yeni görüntüye sahiptiler.

15 Ekim 2005'te http://paleoberkay.blogspot.com adresindeki blogumuz açıldı. İlk olarak arkeoloji sitelerine bağlantılar için kullandığımız bu blog, daha sonradan Türkiye'de arkeolojiyle ilgili etkinliklerin duyurulduğu en ciddi kaynak oldu.

2005 yılı biterken ilk kez bu sürümle tüm sayfaların biçimini bir tek dosya ile değiştirme kolaylığı sağlayan css kullanmaya başladım.

3 Mart 2008'de http://pb-archaeology.blogspot.com adresinde bulunan İngilizce arkeoloji blogumuz açıldı. Bu blogda, daha çok arkeolojiyle ilgili orijinal resimlerimiz, yazıların özetleri ve kaynakçaları yer alıyor.

2008 yılının sonlarında yeni bir tasarımın gerekliliği söz konusu oldu. 2009 yılının başlarında birkaç sayfada, dizüstü bilgisayarların pil tüketimini azaltmak amacıyla arkaplanın siyah yapılması, mobil internet kullanıcılarının sayfaları daha hızlı yükleyebilmesi için resimlerin ayrı sayfalarda bulunması gibi kullanıma yönelik temel değişiklikler yapıldı. (Şu anda bu değişikliği tüm siteye uygulamaya çabalıyoruz.)

Bugün ziyaretçilerimizin azımsanmayacak bir bölümü, sitemize arkeoloji, ya da benzeri anahtar sözcüklerle değil, doğrudan arama motorlarına "PaleoBerkay" yazarak ulaşıyorlar. Bu da bu ismin artık bir marka olduğunu gösteriyor.

2008 yılında PaleoBerkay, ölçebildiğimiz kadarıyla 97 bin sayfa gösterimi gerçekleştirdi. PaleoBerkay, bir yerlerden kopyalanıp yapıştırılmamış orijinal içeriğiyle, internetteki en güvenilir arkeoloji kaynağı.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Google reklâmlarıyla ilgili olarak aşağıdakileri bilmenizde fayda var:

* Üçüncü taraf satıcı olarak Google, sitenizde reklam yayınlamak için çerezlerden yararlanır.
* Google, DART çerezlerini kullanarak kullanıcılarınıza, sitenize ve İnternet'teki diğer sitelere yaptıkları ziyaretlere dayalı reklamlar sunar.
* Kullanıcılar, Google reklam ve içerik ağı gizlilik politikasını ziyaret ederek DART çerezinin kullanılmasını engelleyebilir.
* Ayrıca Google yaptığınız ziyaretlerden elde ettiği (adınız, adresiniz, e-posta adresiniz veya telefon numaranız dışındaki) bilgileri ilginizi çekecek ürün ve hizmetlerin reklamını size göstermek için kullanabilir.
* Google, ilgi alanına dayalı reklamcılık kullanmaktadır.


Berkay Dinçer