17 Ocak 2010

HABER: Doğu Akdeniz Üniversitesi (Kıbrıs) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü kapanma tehtidi altında!

Doğu Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü kapanma tehdidi altında!

Kuzey Kıbrıs'ta bulunan ve ülkedeki tek arkeoloji ve sanat tarihi bölümü olan Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nün kapanabileceğiyle ilgili üzücü bir haber almış bulunuyorum.

Bu durum hakkında bilgi edindiğim tek kaynak aşağada bulacağınız eposta mesajıdır.

Özel üniversiteler, daha çok, mühendislik, iktisat, uluslararası ilişkiler, hukuk gibi, mezunlarının kolay iş bulabileceği bölümleri açıyorlar. Ancak, arkeoloji, her ne kadar sokakta karşılaştığımız on kişiden dokuzu, küçükken arkeolog olmayı çok istediğini söylese de, ne yazık ki, pek fazla tercih edilen bölümler arasında yer almıyor. Bundan dolayı, özel üniversitelerin, klasik ekonomik işletmeler gibi davranarak, arkeoloji bölümlerini hiç açmaması, ya da açtıklarını da kapatması söz konusu olabiliyor.

Üniversite, özel de olsa, vakıf tarafından da iletilse, klasik bir ekonomik işletme değildir. Üniversite, bir yatırım aracı da değildir. Ondan dolayı, üç-beş milyon lirayı bir araya getirenlerin, bakkal dükkanı açar gibi üniversite açamaması gerekir. Ancak Türkiye'de, ne yazık ki, bu mantık egemendir. Doğu Akdeniz Üniversitesi, nedir, ne değildir, oradaki durum tam olarak nedir, bilemediğim için bu satırları yazarken onlardan bahsediyor olmadığımı söylemeliyim.


Bana ulaşan epostaya göre, ne yazık ki, Doğu Akdeniz Üniversitesi rektörlüğü, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nü kapatmak isteme gerekçesini, bölümün mali olarak kârda olmaması olarak göstermiş. Bu, bilim insanlarının yönetmesi gereken herhangi bir üniversite için talihsiz bir açıklamadır. Doğu Akdeniz Üniversitesi için bu durumun gerçek olmamasını diliyorum.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü, Kuzey Kıbrıs'ta alanında tektir. Bu, bölümün varlığının önemini çok fazla arttırmaktadır. Türkiye'de yabanotu gibi, her gün başka bir arkeoloji bölümü açılmaktayken (ki, bunun doğruluğunu da tartışmamız gerekir), Kuzey Kıbrıs'taki tek bölümün kapatılması düşündürücüdür. (Berkay Dinçer)



Aşağıda, Doğu Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Dr. Rıza Tuncel'den gelen bir mesajı bulacaksınız. Bunu yayınlamamıza izin verdiği için kendisine teşekkür ederiz.

Rıza Tuncel'den gelen mesaj:

Ben Doğu Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Rıza Tuncel. Size bu mektubu en çok takip edilen Türkçe arkeoloji sayfalarından biri olan web sayfanız aracılığıyla, kapatılması düşünen bölümlerimize destek sağlanmasını rica etmek için yazıyorum

Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünün yanısıra Müzik, Tarih, İngiliz Dili ve İnsani Bilimler bölümleri de kapatılmanın eşiğindedir. Bu öneriyi sunan rektörlüğün gerekçesi bu bölümlerin az öğrenci çekmesi ve mali olarak kar getirmemesi (veya zarar getirmesi). Aslında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde tüm bölümlerde öğrenci sayılarında bu yıl büyük bir düşüş yaşanmıştır. Mevcut kontenjan ve gelen öğrenci sayılarına bakıldığında oran hemen hemen her bölümde aynıdır. Fakat bizler (Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Tarih, Müzik, İngiliz Edebiyatı ve İnsani Bilimler) küçük bölümler olduğumuz için öğrenci sayımız gerçekten düşük. Garip olan, Mühendislik Fakültesi 7 milyon TL zarar ederken (ki bizim bağlı bulunduğumuz Fen ve Edebiyat Fakültesi 2 milyon karda) bu fakülteye herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.

Üniversite zaten yeniden yapılanmanın (yeni müfredatlar, programlar, ve American Major/minor sistemine geçiş) eşiğindeyken ve tanıtım çalışmalarının daha yoğun olarak yapılıp, yeni bazı servislerle öğrenci sayısını artırmayı planlarken (ki Rektörümüz geçen günkü ziyaretinde üniversitenin genelinde öğrenci sayısının artmaması durumunda geleceğin pek parlak olmadığını bizzat söyledi) alel acele bu bölümlerin kapatılmasına anlam veremiyoruz.

Herkes fedakarlık ve yeniden yapılanmanın gerekliliğinin farkında. Fakat ilklere imza atan (bizim bölümün Kıbrısta ilk Kıbrıs Türk kazısı, Kuzey Kıbrıs'ta ilk uluslararası kazı, Gazimağusa'yı Dünya Anıtlar Fonu'na aldırmak, Müzik Bölümü'nün Avrupa Konservatuvarlar Birliği'ne üyelik gibi) bu bölümlerin, hem akademik yayınlarıyla hem de yurtdışı ile beraber gerçekleştirdikleri değişim programları ve projeler göz önüne alındığında bu kadar kolay kurban edilmemeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Alternatif çözüm önerileri sunup, aynı zamanda tanıtımın gerekliliğine dikkat çekiyoruz. Diğer yandan KKTC Devleti'nin bir vakıf üniversitesi olan üniversitemize katkısı 0 (evet sıfır) TL'dir. En azından bir üniversite için prestij bölümleri olan ve ülkenin kültürüne ve kültürel hayatına sağladıkları katkılardan dolayı bu bölümlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buna ek olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü KKTC'nin tek Arkeoloji bölümüdür. Güney Kıbrıs'ın her fırsatta Kuzey'deki kültürel miras'ın korunmadığı, sistematik olarak talan ve yok edildiği propagandasını yaptığını da biliyoruz. Bu kültürel miras'ın korunmasında büyük rol oynayan Bölümümüz de kapanırsa, çok kısıtlı imkanları ve yeterli personeli olmayan Eski Eserler Dairesi de zaten hiçbirşey yapamayacaktır.

Bu bölümlerin kapatılması belki üniversite'nin tasarruf kumbarasına birkaç kuruş koyabilecektir ama KKTC'nin ve DAÜ'nün prestij kaybı bu kazançla kıyaslanamayacak kadar çok olacaktır. Bir üniversite'nin bu bölümleri kapatması, hem kültüre önem vermediği mesajını, hem de ileride başka bölümleri de kolayca kapatabileceği mesajını dışarıya vermiş olacaktır.

Bu olayın ancak yüzeysel bir özeti. Daha detaylı bir rapor çalışması içerisindeyiz. Yakında Türkiye'de bulunan tüm Arkeoloji Bölümleri'nden desteklerini istemek için bir mektup ayrıca göndereceğiz.

Şimdilik internet üzerinden bir destek kampanyasını Facebook üzerinden başlattık. Eğer tanıdığınız ve bu konuda bize manevi olarak destek olabilecek başka kişiler, web siteleri, vs. varsa bu mesajın ve Facebook bağlantı adresinin dağıtılmasını rica ediyorum (http://apps.facebook.com/causes/causes/431628/).

Dr. Rıza Tuncel.

Hiç yorum yok: