20 Ekim 2008

Arkeologlara iş imkanı / Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda uzman yardımcılığı sınavı

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzman yardımcısı alımı yapıyor. Merkez teşkilatında 100, taşra teşkilatında 100 uzman yardımcısı işe alınacak. Bunların içinde merkez teşkilatına ayrılan kontenjan içinde 10 arkeolog ve 5 sanat tarihçisi kadrosu da bulunuyor.

Bu kadrolara başvurmak için Temmuz 2007 ya da Haziran 2008'de düzenlenmiş Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılmış olmak ve KPSSP8 puan türünde en az 70 puan almış olmak şartı aranıyor. Bunun yanında uzman yardımcılığı sınavına bir defadan fazla katılmamış olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmak da şartların arasında.

Başvurular 24 Eylül 2008'e kadar devam edecek.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Not: Daha önceden bu sınava girmiş birisi olarak, iktidar partisinden amcanız ya da dayınız yoksa boş yere uğraşmamanızı tavsiye ediyorum.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Haklısın Berkay.. Orada tanıdık yok, o halde başvurmaya bile gerek yok :)

Adsız dedi ki...

bu sınava 2-3 yıl önce başvurmuştum. ingilizceyi sınırda geçtikten sonra mülakat sınavı vardı. ankara'nın hepsi birbirinin aynı, iğrenç sokaklarında saatlerce dolaştıktan sonra mülakata girdim. duruşma salonuna benzeyen ama hakkı var gayet sıcak bir yerdeydi mülakat. milli kütüphane miydi, hatırlamıyorum (onun bir de henüz milli olmamışı var! seneye nasipse). neyse, karşımda ince bıyık, elma yanak, dolgun üst dudak üçlüsünün hakkını veren dört şahıs, bir de terörle mücadele polisine benzeyen beşinci var. urartularla ilgili kıytırık bi soru ve kıytırık bi cevaptan sonra edebiyatla ilgileniyor musun, kimleri seviyorsun dedi biri. bende zaten sorgudaymışım da yalan-yanlış söylersem anında öğreneceklermiş gibi bir "pis"koloji var. o terörle mücadeleden gelen herif de "doğruyu söyle, sen de kurtul biz de kurtulalım" der gibi pis pis bakıyor. dışarda da yoldaşlar bekliyor :)) dilimin ucuna gelen peyami safa, necip fazıl... ağzımdan yaşar kemal, nazım hikmet... diye çıktı. sonra adamlar tutturdu tabi yok taha akyol'u tanır mısın (hı, baban olmalı), fehmi koru'yu okur musun (o da ikinci baban). sonracıma işte, ankara'nın istanbul'a dönüşü de hakkaten güzel oluyormuş.
diyeceğim o ki bu sınava girmeyi düşünenlere başarılar...

Adsız dedi ki...

vaziyeti çok güzel anlatmışsın. diline sağlık!

Ender Ceviz dedi ki...

vaziyeti çok güzel anlatmışsın. diline sağlık!

Berkay Dinçer dedi ki...

Açıkçası, bu kadrolarda bulunan kimsenin alınmasını, darılmasını istemem. Tanıdıklarım içinde bu kadrolarda görev yapan birkaç iyi arkeolog da var. Ancak, bir genelleme yapmak gerekiyor ve bu genellemede iyilerin çoğunluğu oluşturduğunu ve genellememize hakim olduğunu söyleyemeyeceğim.

2006 yılında uman yardımcılığı sınavına girdiğimde KPSS notu en yüksek olan kişilerden biriydim. Kültür Bakanlığı'nın web sitesinde bu bilgi hala duruyor (ben de başvuranlar arasında 9. sıradaymışım... İngilizce sınavında da oldukça başarılıydım...

Bunun ardından girdiğim mülakatta da sorulan soruları eksiksiz yanıtlamıştım. Fakat tek eksiğim, Ankara'da benimle iletişim kuran bir avukata "bu işi çözmesi için" belli bir miktar para vermiş olmayı kabul etmememdi... Ne yazık ki, bu gerçekten olmuş bir olaydır...

Bütün bu süreçten, Ankara'ya gidip gelmeler, sağlık raporları gibi bir sürü masraftan sonra ve sınav sonuçlarımın da gayet başarılı olmasından yola çıkarak, Bilgi Edinme Kanunu'ndan doğan hakkımı kullanarak bakanlığa neden mülakatı geçemediğimi sormuştum.

Bana verilen cevap, mülakatı geçememiş olduğumdu. Oysa ki sorduğum zaten bunun nedeniydi... Kısacası, bunlar hakkında, mülakat olduğu sürece umutlu olamayacağım. Bakanlığı elinde tutan bir takım çevrelerin çıkarları, ne yazık ki, ülkenin ihtiyacı olan kişileri beslemeyi tercih etmiyor...