17 Nisan 2009

Darwin Now Sergisi

Arkeoloji de dahil bütün bilimlerin temeli olan evrim teorisinin yaratıcısı Charles Darwin'in 200. yaşgünü ve onun "Türlerin Kökeni" (İngilizce tam metin) adlı eseririn yayınlanışının 150 yılı, tüm dünyada anılıyor.

Türkiye'de bu önemli yıl dönümü, TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinin Mart 2009 sayısındaki Darwin kapağının son anda yayından kaldırılması, ve derginin bir sonraki sayısında bile bu konuyu tekrar yayınlamamasındaki rezaletle anılsa da, Charles Darwin'in bilime yaptığı büyük katkı gölgelenemiyor. Evrim karşıtı şarlatanların tüm çarpıtma ve yalanlarına rağmen, Charles Darwin ve evrim teorisi, dünyayı ve yaşamı anlamamızda bilime yapılmış en büyük katkı olarak durmaya devam ediyor.

Bu çerçevede, British Council, Charles Darwin'in 200. doğum yılını ve ölümsüz eseri "Türlerin Kökeni"nin yayınlanışının 150. yılını kutlamak için bir dizi etkinlik düzenliyor. "Darwin Now" adlı sergi, İstanbul ve Ankara'da gösterilecek. Bununla birlikte, etkinlik, aralarında Amerika, Avustralya, Bulgaristan, Çin, Fransa, Hırvatistan, Hong Kong, İspanya, Küba, Libya, Mısır, Fas, Tunus gibi 25 farklı ülkede gerçekleşiyor.


"Darwin Now" projesi, serginin de içinde olduğu, uluslararası konferanslar, seminerler, tartışmalar ve eğitimler de içeriyor. Bunlardan bazıları, Kasın 2009'da Mısır'da gerçekleştirilecek "Darwin'in Yaşayan Efsanesi: Evrim ve Toplum Konferansı" ve Cambridge Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek "Darwin 2009 Festivali"dir.

“Darwin Now” projesi ile birlikte Türkçe ve İngilizce olarak, posterler, kartpostallar ve oyunlar gibi çeşitli kaynaklar da sağlanacak. Bunların içinde, sergi katılımcılarına dağıtılacak Darwin'in temel görüşlerinin yer aldığı bir kitapçık da bulunuyor. Kitapçığın içinde; Darwin kimdir, Darwin'in teorisi, evrimin kanıtları, evrim dine rakip midir, yeni türler nasıl ortaya çıkar, evrim geçiren insan, müzik nasıl evrim geçirdi, genler nasıl evrimleşti, evrim açıklaması gibi konu başlıkları bulunuyor.

Serginin ziyaret edilebileceği merkezler aşağıda listelenmektedir:

Sabancı Üniversitesi (Tuzla-İstanbul)
Tarihler: 16-19 Nisan 2009

İstanbul Kültür Üniversitesi (Ataköy-İstanbul)
Tarihler: 4-8 Mayıs 2009

Boğaziçi Üniversitesi (Güney Kampus, İstanbul)
Tarihler: 16-22 Mayıs 2009

Sabancı Üniversitesi Karaköy İletişim Merkezi (Karaköy-İstanbul)
Tarihler: 25-31 Mayıs 2009

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim Merkezi (Taşkışla-İstanbul)
Tarihler: 1-13 Haziran 2009
*Kullanılan resim, British Council'ın Darwin Now sayfasından haber aktarmak amacıyla alınmıştır. Yazıda kaynak olarak aynı sayfadaki İngilizce metinden yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok: