27 Şubat 2010

Garanti Bankası ve Akbank'a Sesini Duyur: Hasankeyf Yok Olmasın

*Aşağıdaki içerik, http://www.dogadernegi.org/ adresinden haber aktarmak amacıyla alınmıştır. Bu kampanyaya destek olmanızı rica ediyoruz. Özellikle Garanti Bankası'ndan "Çevreye duyarlı Bonus", "doğayı koruyan banka" gibi reklam kampanyalarının yalan olmadığını göstermesini bekliyoruz. (BD)

BANKALARI DURDUR!
Garanti Bankası ve Akbank'a Sesini Duyur: Hasankeyf Yok Olmasın

Ilısu Barajı Projesi nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Hasankeyf ve Dicle Vadisi, UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin onda dokuzunu sağlayan dünyadaki tek doğa ve kültür mirası.


Böylesine önemli bir "Dünya Mirası"nın yok edilmesini kabul etmeyen Avrupa bankaları Ilısu Baraj Projesi'nden çekilirken, Türkiye'nin en "çevreci" bankası olarak bilinen Garanti ve "kültürel sorumluluk çalışmaları" ile tanınan Akbank, baraj için yabancı bankaların bile vermediği krediyi veriyor, Hasankeyf'in yok oluşuna önayak oluyorlar.

1950'lerin eskimiş vizyonunu yansıtan Ilısu Baraj Projesi'ni Garanti Bankası, Akbank ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'ndan başka destekleyen kimse neredeyse kalmadı. Şubat 2010'da yayınlanan Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin kararında Avrupa Parlamentosu, Ilısu Barajı Projesi'yle ilgili tüm faaliyetlerin durdurulmasını tavsiye etti. Yine Şubat ayında Hükümetin sular altında kalacak Hasankeyf'in yerine inşa edilecek sözde "Yeni Hasankeyf"in kamulaştırılmasıyla ilgili aldığı kararı Diyarbakır İdare Mahkemesi hukuksuz olduğu gerekçesi ile iptal etti.

Akbank ve Garanti Bankası projeden çekilmek için daha ne bekliyorlar?

Sesini duyur! Bankaları durdur!

Bankaları durdurmak için:

1. Bu mesajı, üye olduğunuz gruplara, arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza iletin, onları da eyleme geçmeye çağırın.

2. Alltaki örnek mektubu e-posta veya faksla üzerinde verilen adreslere gönderin.

3. Kurumsal iletişim bölümlerini arayarak bankaların böyle bir projede yer almalarını kınadığınızı söyleyin ve kredi desteğini geri çekmelerini talep edin.
* GARANTİ BANKASI: (0212) 318 15 54
* AKBANK: (0212) 385 62 75

4. Bu bankalarda hesabınız varsa, şubenize giderek çalışanlar ve şube müdürlerine şikâyetinizi iletin.

5. Akbank ve Garanti Bankası projeden çekilmezlerse bankalardaki kredi kartı ve hesaplarınızı kapatın ya da kapatacağınızı söyleyin.

Hasankeyf Dünya Mirası'nın korunması için verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz.

Doğa Derneği

ÖRNEK MEKTUP

Konu: Akbank, Garanti Bankası ve Ilısu Barajı

Hasankeyf, UNESCO kriterlerine göre, bütün toplumlar için korunması gereken bir dünya mirasıdır.

Hasankeyf'in içinde bulunduğu Dicle Vadisi'ndeki yaşamın sürmesi tüm insanlığın ortak sorumluluğudur.

Bu nedenlerle, birçok uluslararası kuruluş ve Avrupa bankaları, buradaki yaşamı yok edeceği kanıtlanmış olan Ilısu Barajı Projesi'nden geri çekilmiştir.

Akbank ve Garanti Bankası'nın dünyanın en önemli doğa ve kültür miraslarından biri olan Hasankeyf'i yok edecek Ilısu Barajı'nı desteklemesini veya bu projeyle herhangi bir ilişkisinin olmasını kabul etmiyorum, edemiyorum.

Türkiye'deki milyonlarca insanın güvenerek yatırım yaptığı, doğanın ve kültürün korunması için önemli çalışmaları olan bankalarınızın bu tarihî hatadan ivedilikle geri adım atmasını temenni ediyorum.

Hasankeyf'i yok edecek Ilısu Barajı Projesi'nden çekildiğinizi ve Hasankeyf'i yaşatmak için destek olacağınızı söyleyen bir açıklama, bankanızın hem bugüne hem de geleceğe yapacağı en doğru yatırım olacaktır.

Saygılarımla,

AD SOYAD

Gönderim Adresleri:

Suzan Sabancı Dinçer
Yönetim Kurulu Başkanı
Akbank
Eposta: cigdem.ozer@akbank.com; murat.gollu@akbank.com
Faks: 0212 2781837

Ferit Faik Şahenk
Yönetim Kurulu Başkanı
Garanti Bankası
Eposta: fundaotyam@garanti.com.tr; gozdep@garanti.com.tr
Faks: 0212 3181004

Hiç yorum yok: